Cultuur & Musea

Het Land van Maas en Waal is rijk aan cultuur en musea. In het Land van Maas en Waal  staan diverse monumentale panden met rijke historie.

Museum Tweestromenland
Het verhaal van oertijd tot midden 20e eeuw van het gebied tussen Maas en Waal wordt verteld in Museum Tweestromenland in Beneden-Leeuwen.
www.museumtweestromenland.nl

Stoomgemaal De Tuut
Stoomgemaal De Tuut in Appeltern is een industrieel monument uit 1918, het enige nog werkende stoomgemaal van dit type in Gelderland. Het gemaal was een belangrijk wapen in de strijd tegen het water. Die strijd gaat al terug tot de Middeleeuwen en is officieel gestart door graaf Reinoud van Gelre in 1321.
www.de-tuut.nl

Kasteel Hernen
U kunt de sfeer van de oude stenen van dit prachtige kasteel zelf proeven, omdat de vertrekken niet ingericht zijn. In de toren zijn de meer dan 500 jaar oude dakbalken aan te raken. De oorsprong van het kasteel is een aantal ‘verdedigbare huizen’ die tegen de binnenkant van de verdedigingsmuur zijn aangebouwd. Op de muur, de weergang, loop je goed beschut en overdekt dankzij de daken van de huizen.
www.kasteelhernen.nl

Ruïne Batenburg
Een indrukwekkende ruïne van een van de oudste kastelen van Gelderland. De ruïne is te bekijken met een gids. In de omgeving kan worden gewandeld. Bij de ruïne liggen een eendenkooi en een mooie uiterwaard.
www.ruinebatenburg.nl

Kunstroute Maas en Waal
De kunstroute is een route van c.a. 35 km. waarbij je langs meer dan 30 groene trafokasten die artistiek en educatief bekleed zijn fietst. Deze kasten vormen samen een route door de tijd van de kunsthistorie
www.kunstroutemaasenwaal.nl